on books
marți, 30 sept. 2008, 12:39
Plecând de la ideea superbă conform căreia „knowledge should be free” (care a servit doar ca pretext; vroiam de fapt să găsesc „What Is Life” a lui Schrödinger), m-am decis să dau un search pe tema free ebooks & company. Am dat peste site-uri mai mult sau mai puţin utile, iar dintre acestea din urmă voi menţiona doar două. Unul din ele e Wikibooks, care conţine materiale user-contributed şi (de obicei) mai puţin cunoscute, cu aspect ştiinţific şi educaţional.
Al doilea e binecunoscutul Gutenberg, unde se poate găsi cam orice, de la beletristică la filosofie sau ştiinţă. Am fost surprins să dau peste partituri, audiobook-uri şi o carte în română, plus două cărţi cel puţin interesante, una scrisă de Lorentz şi una de Maxwell (other physicists included).
Site-urile româneşti de cărţi online mi s-au părut în general respingătoare. Nu mă deranjează că sunt magazine virtuale (plătesc pentru o carte care mă interesează), ci fiindcă par concepute cu piciorul stâng şi nu cu una bucată creier, motiv pentru care mă cam feresc să cumpăr, excepţie făcând editurile deja cunoscute care au magazine online. Totuşi, nu exclud posibilitatea existenţei unor locuri în care mintea mea nu a pătruns încă. Vă aştept să daţi cu link-uri în mine.
jocul conştiinţei
duminică, 28 sept. 2008, 23:08
… probabil că în momentul ăsta te întrebi de ce mă holbez aşa la tine.
La fel de probabil, motivul e dat de încercarea mea de a-ţi face un portret. Îmi vei spune că am avut mereu o atitudine egocentrică şi, fireşte, eu nu sunt tu iar tu nu ai cum să fii eu. În ciuda a tot ceea ce ai putea spune, aerul de toamnă intră în continuare prin fereastra larg deschisă, îmi slăbeşte percepţia şi îmi lasă gândurile să curgă, ca într-un vis.
Îmi aduc aminte bine, de parcă ar fi fost ieri. Moleculele de alcool săreau nerăbdătoare, gata să îţi alunece pe gât, conform unei legi pe care doar Universul însuşi o poate descifra. Îmi spuneam în sinea mea că nu trebuie să bei prea mult, să nu ţi se facă rău. În mod ironic, până şi cele mai clare amintiri pot fi falsificate. (mai mult…)
stop software patents world day
miercuri, 24 sept. 2008, 19:58
Susţin protestul împotriva patentelor acordate software-ului în general. Draft-ul petiţiei pare să dea argumente foarte bune. În plus, patentele au fost concepute pentru a proteja inovaţiile, nu pentru a bloca apariţia lor.
Face it, un sistem de genul nu funcţionează, ba mai rău, dă naştere unui adevărat haos. Un mic exemplu, shall I? Dacă Apple ar fi patentat interfaţa sa grafică în anii ’80, lucrurile ar fi stat mult mai rău astăzi.
random xx.09.08 facts (iii)
sâmbătă, 20 sept. 2008, 20:01
- Pe data de 15 septembrie, clăparul trupei Pink Floyd a plecat undeva, sus. Probabil e considerat redundant faptul că vorbesc despre asta (destul de târziu), dar consider că e un semn de respect faţă de trupa care mi-a marcat o bucată bună din viaţă (read the blog title again and you’ll understand). Ca fapt divers, unul din ultimele concerte la care a participat Rick Wright este cel din Gdańsk al lui Gilmour.
- Împrumutat de la Gab ghidul autostopistului, citit parţial. M-a prins destul de tare umorul sarcastic (tipic englezilor) al cărţii. E total diferit de tipul de SF cu care mă obişnuise Asimov.
- Jucat Spore destul de mult încât să înceapă să mă plictisească. Am pornit cu două civilizaţii şi le-am lăsat baltă la stadiul de space conquest. Nu ezit să îl compar cu The Sims: exact în aceeaşi manieră, jocul e original, interesant, dar devine anost după o vreme.
- Jucat Teeworlds, un joc free care se învârte undeva între Worms şi Quake. Interfaţa e împrumutată de la worms, iar ideea gameplay-ului e cea de FPS. Bun pentru stress relief; e un must play.
a depressing thought…
Lumea e în recesiune: s-a scumpit iar gramul de minte. Altfel spus:
Funny, how just when you think life can’t possibly get any worse it suddenly does.
— Marvin, the paranoid android (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy)