chasing the ibex
sâmbătă, 1 nov. 2008, 16:16
În urmă cu două zile s-a lansat Ubuntu 8.10 și, pentru a face lucrurile mai interesante, am decis să îl încerc direct pe un „production machine”, adică pe laptop-ul meu. N-am de gând să lungesc povestea, deci voi enumera pe scurt câteva aspecte care m-au interesat mai mult:
The good:
- După cum era de așteptat, instalare rapidă, timp de boot redus semnificativ.
- Driver-ul ATI open are un suport mult mai bun pentru OpenGL/AIXGL. Nu a ajuns la maturitate (în momentul de față folosesc fglrx), dar e un mare progres.
- Suspend-ul funcționează (în sfârșit) fără nici o problemă. Nu am testat hibernate încă.
- Gnome-ul are câteva schimbări plăcute la capitolul interfață. Nu se mai lansează din senin programe când conectez un device USB, ci sunt întrebat dacă vreau să rulez ceva anume.
The bad:
- KDE 4.1 e în continuare slab (Plasma Workspace a murit într-un timp scurt de la instalare, la configurarea unui widget). Cei care vor KDE stabil sunt încurajați să rămână la Kubuntu 8.04/7.10 sau să încerce un distro în care KDE 4 e mai bine suportat (pe Fedora am fost surprins să văd că it just works).
- Player-ul de muzică implicit e tot Rhythmbox, iar Banshee 1.2.1 moare brusc când încerc să copiez un fișier pe iPod. În momentul de față folosesc Banshee 1.3.2 (unstable) care are probleme cu Play Queue, dar se descurcă perfect la toate celelalte aspecte. Aștept apariția lui Banshee 1.4 pe 10 noiembrie.
The ugly:
- Driver-ul nativ wireless pentru Broadcom (b43-fwcutter) funcționează mult mai bine ca ultima dată, dar are unele bug-uri care limitează mult viteza de transfer. Problema nu poate fi rezolvată cu ndiswrapper, care, pe lângă neplăcerile cauzate în 8.04, acum se poticnește pe undeva pe la configurarea IP-ului.
- CompizConfig Settings Manager nu e instalat implicit. Cele trei setări pentru efecte vizuale nu îmi sunt de ajuns, vreau un pic mai mult control asupra consumului resurselor de către compiz etc.
… și ca fapt divers, fiindcă vroiam să am facilitățile unui editor text grafic modal fără a fi nevoit să instalez gvim, mi-am instalat vigedit and it’s just peachy.
Comentariile sunt dezactivate.
Comments
Problema cu Banshee e rezolvată de Banshee 1.4, care a devenit peste noapte Media Player-ul meu preferat şi un rival serios pentru Amarok. Sper să apuc să scriu ceva mai mult în legătură cu el în viitor.