chrome os – primele impresii

duminică, 20 mart. 2011, 12:35

S-ar putea ca articolul de față să pară cumva prematur, deși nu este, doar prin prisma faptului că se discută atât de mult despre Chrome OS în ultima vreme. De asemenea, e posibil ca titlul să fie un pic pe lângă, în sensul că nu voi vorbi aici fix despre Chrome OS, ci despre latura open-source a proiectului, adică Chromium OS, aceasta fiind și singura variantă a sistemului de operare care să fie deschisă publicului larg la ora actuală. Astfel, recenzia de mai jos este o critică la adresa build-ului din 17 martie, testat pe VMWare.

Se întâmplă că mi-am manifestat în diverse rânduri interesul pentru ceea ce se întâmplă în lumea sistemelor de operare. Sistemul de operare vine mai presus de orice altă componentă software dintr-un calculator, fiind cea dintâi interfață a utilizatorului cu mașina. Sigur, vor exista mereu păreri legate de linia dintre ceea ce înseamnă sistemul de operare propriu-zis și restul programelor existente, dar asta contează prea puțin în fond și la urma urmei. Am avut ocazia să scriu câte ceva despre Windows, Linux în general și Ubuntu în particular. Se mai face că printre găselnițele Google se găsește și Android-ul, pe care nu-l putem desconsidera în ziua de astăzi, la fel cum nu putem trece cu vederea iOS-ul sau Mac OS-ul de la Apple.

Înainte de a diseca produsul propriu-zis, e important să remarcăm filosofia lui. Produsele marca Chrome sunt făcute pentru „Nothing but the web.”, zic ei. Practic, Google doresc să concentreze toată atenția asupra aplicațiilor web (proprii, dacă se poate). Deja cu gmail, google docs, calendar și maps se poate spune că utilizatorul are o suită de bază de aplicații pe care să le exploateze, și dacă mai luăm în calcul și restul aplicațiilor „cloud” (Facebook, Twitter și o groază de alte chestii care nu-mi vin acum în minte), atunci putem spune că Chrome OS are deja șansa să fie utilizabil, dar nu prin el însuși, la fel cum Linux de unul singur nu-i utilizabil fără restul aplicațiilor care vin într-o distribuție.

Unul din primele lucruri pe care trebuie să le faci când deschizi o sesiune de Chrome OS e să te autentifici folosind un cont Google; da, ați citit bine, un cont Google. Practic, există și opțiunea de a folosi o sesiune guest, însă ideea de a fi un oaspete pe propria mașină doar fiindcă nu vrei să folosești un cont google e cel puțin suprarealistă. Totuși, modelul ăsta se integrează complet în restul sistemului, deoarece restul sistemului e nici mai mult nici mai puțin decât un simplu browser.

La urma urmei, Google nu au promis că ar oferi mai mult, și aici nu mă prind de unde până unde ar lua cineva în serios soluția asta. Chromium OS are în spate un Linux, cu un shell care reprezintă de fapt browser-ul Chromium. Toate „aplicațiile” oferite de Chrome OS nu diferă cu nimic față de o sesiune de browser normală. Funcționalitatea e în întregime aceeași, fiind prezente până și incompatibilitățile cu propriile aplicații. De exemplu, Google Calendar oferă funcționalitate pentru offline doar prin Google Gears, care în prezent nu mai este suportat (în ideea că în viitor, cândva la paștele cailor, va exista un suport pentru rularea offline folosind HTML5), iar pe Linux cu Chromium nu a fost implementat niciodată, cum nu este nici pe Chromium OS, fapt care mi se pare inacceptabil.

În rest, aspectul și funcționalitatea browser-ului-sistem de operare sunt așa cum ne-au obișnuit cei de la Google: minimaliste, dar își fac treaba. Sincronizarea bookmark-urilor funcționează fără probleme, dar asta deja nu mai e o chestie nouă, aceleași feature-uri fiind prezente și în Firefox 4. De fapt, sincer să fiu nu văd ce oferă Chrome OS în plus față de un Debian vanilla. Văd în schimb ce oferă în minus, iar asta nu mi se pare a fi o îmbunătățire.

Cu alte cuvinte, înțeleg foarte bine de ce cineva ar dori să ofere un produs atât de simplificat pe piață: utilizatorul mediocru spre prost e mulțumit cu atât, iar hardware-ul e suficient. De fapt, problema stă în faptul că hardware-ul e prea bun pentru așa ceva, nefiind utilizat la potențialul maxim [i]. Și cu toate că și alte desktop-uri se orientează către funcționalitatea în browser, personal nu pot să spun că mă las convins de așa ceva. Nu, Chrome OS nu e o unealtă potrivită pentru subsemnatul, cel puțin nu atât timp cât există experiența GNU/Linux, care e de mii de ori mai faină.

Mai jos vă puteți clăti ochii cu câteva capturi mai grăitoare:

  1. Un sistem de operare bun va face mereu uz de hardware într-un mod cât mai eficient. []

Publicat de în tech, , , , ,

Comentariile sunt dezactivate.