kde 4.1 rc

joi, 24 iul. 2008, 19:43

Normal că nu m-am putut abţine şi am instalat package-urile din Kubuntu imediat ce au apărut. Mai mult, am adăugat repository-ul mai mult sau mai puţin oficial, de unde ştiu că puteam lejer să fac rost de chestii bleeding edge şi unstable. Una peste alta, se poate vedea mai jos cam care e impresia generală, şi nu mă aştept ca release-ul final (29 iulie) să aibă foarte mari schimbări.

Ce îmi place:

  • Desktop-ul este ultra slick, lejer utilizabil. Totul dă impresia de uşurinţă în utilizare, de la adăugarea de widget-uri (plasmoide sau cum mama lor le-o spune) până la mutarea/redimensionarea/adăugarea panel-urilor. Dashboard-ul are rolul important de a aduce în faţă widget-urile, asemănându-se pe undeva cu cel din Mac OSX. Una peste alta, bibliotecile Qt4 îşi fac simţită prezenţa la capitolul performanţă.
  • Nu am întâlnit bug-uri dezastruoase (în genul crash-urilor urâte), ca la versiunile precedente.
  • Am avut ocazia să încerc Amarok 2 alpha. Deşi mai este mult de lucru la el, se descurcă bine la treaba de bază (derularea tonelor de melodii din playlist-uri), ceea ce nu înseamnă că nu mai are crash-uri din când în când. Cu siguranţă voi mai auzi de el.

Ce nu îmi place:

  • Unele aspecte ale interfeţei sunt confuze. Phonon, spre exemplu, (serviciul de sunet) nu are opţiuni clare în privinţa output-urilor. Widget-ului de comics îi lipseşte un refresh/reload. Widget-ul indicator al bateriei nu îmi dă timpul rămas până la descărcare (foarte urât).
  • Setarea shortcut-urilor din tastatură pentru lansarea aplicaţiilor nu a funcţionat la mine sub nici o formă (neplăcut, având în vedere obiceiurile mele).
  • Aplicaţiile GTK sunt hidoase. Încă nu s-a ocupat nimeni cu treaba asta (KDE 3 rezolvă problema într-un mod elegant).

Încă nu mi se pare că s-ar putea folosi pentru everyday work. Da, sunt pretenţios. Aştept următoarea rundă. A, să nu uit; voila oleacă de imagini cu el în acţiune:

plasma

plasma dashboard

plasma desktop

plasma desktop

Publicat de în tech, , , , ,

Comments

  • cosu spune:

    pune nene gnome. E vechi si prafuit dar macar merge fara dude deosebite.

  • spyked spune:

    Folosesc gnome pentru everyday stuff şi sunt în mare mulţumit, dar n-am putut rata ocazia 😛 .

    Bine că n-ai spus fluxbox sau windowmaker 😀 .

  • moromete spune:

    Am nevoie de shortcut-uri pe desktop pentru scripturi.
    Nu am reusit nicicum sa le fac sa mearga.
    Culmea e ca merg lansate din dolphin si krusader dar cind le creez direct pe desktop nu vor sa mearga nicicum.
    Vreo idee cumva ?

  • spyked spune:

    Desktop-ul KDE 4.1 (sper că ai măcar 4.1.2) are suport (pentru orice fel de icon-uri, fie ele shortcut-uri sau direct fişiere) prin applet-ul folderview: îl setezi să îţi afişeze pe desktop un folder anume, în care îţi poţi pune fişiere/shortcut-uri. Din păcate, cam asta e tot ce se poate momentan.

    Dacă ai răbdare şi te ţin nervii, în ianuarie apare KDE 4.2, care va reimplementa icon-urile (tot prin folderview, care va putea fi extins pe tot desktop-ul). Dacă ai o versiune de KDE mai veche decât 4.1, sfatul meu e să renunţi la ea. De fapt, mai toate versiunile KDE până în 4.2 mi se par pentru computer geeks/programatori, în nici un caz pentru uz de zi cu zi.

    Dacă n-am fost destul de explicit, let me know. Pot să iau un cd cu kde 4, mă joc cu el şi să revin cu detalii.

  • Comentariile sunt dezactivate.