Pink Floyd – Wish You Were Here

sâmbătă, 25 mart. 2006, 12:59

N-am de gand sa ma apuc acum sa vorbesc despre albumul asta, desi as putea (si nu as mai termina). E vorba in primul rand despre faptul ca anul trecut s-au implinit vreo 30 de ani de la lansarea oficiala a albumului, si in al doilea rand despre faptul ca niste tipi s-au apucat sa faca un documentar despre el (initiativa buna as spune, mai mult pentru informarea celor care nu prea au de-a face cu Pink Floyd). Informatii despre DVD se pot gasi aici, dar voi da si eu un copy-paste a descrierii pe care o fac persoanele respective albumului:

Wish You Were Here was released in September 1975 as the follow up to Dark Side Of The Moon – a pretty hard act to follow, but in many respects this amazing new album outshone its illustrious predecessor. Shine On You Crazy Diamond with its majestic introduction is arguably the finest recording in the entire Pink Floyd career. On this flawless album every track pulls its weight and the title track Wish You Were Here, which was revived for Live 8, has gone on to achieve classic status. This is the long awaited critical review of the album featuring rare live performances by Pink Floyd alongside rare archive interviews with the band. Also featured are the views of a leading team of critics, working musicians and musicologists. The DVD features highlights from Shine On You Crazy Diamond, Wish You Were Here, A Saucerful Of Secrets, Great Gig in The Sky, Money and more.

Practic, documentarul in sine este facut intr-un still foarte VH1-like, foarte pompos si cu epitete (ceea ce pe mine sincer nu m-a incantat). Are si cateva bucati din concerte (chiar cateva din primele concerte Floyd cu Syd Barrett, un Saucerful of Secrets live, asemanator cu ala de pe Live at Pompeii, plus bucati din Live in Venice si Live at Knebworth, si apropo de cel din urma, o tipa face saxofonul pe Shine On – which actually seems fucking unusual to me). Dar marea problema e ca sunt doar bucati din concerte si nici macar melodiile nu sunt cap coada. Marea chestie care nu mi-a placut a fost ca au pus variante de melodii ale unor cover-band-uri (de exemplu la Have a Cigar n-am auzit nici o alta varianta, nici macar cea de pe album), ceea ce in ochii mei nu da bine. in fine, presupun ca se poate trece peste asta.

Dupa o introducere despre Dark Side of The Moon si in general despre perioada pre-WYWH, se ia albumul la puricat, se vorbeste despre fiecare melodie in parte, despre semnificatie, interviuri cu Gilmour despre cum a scos riff-ul cutare, cu Waters despre cum era socat cand a aparut Syd in studio, alte chestii de genul asta care mi-au placut, fiindca toate au influentat intr-un fel sau altul albumul propriu-zis. Chiar semnificatiile propriu-zise ale melodiilor sunt destul de bine comentate (desi repet, s-ar putea vorbi despre asta la nesfarsit), ceea ce da o bila alba documentarului.

Eu unul pot sa spun ca n-am aflat aproape nimic nou din el, dar pentru cei care nu prea au stat cu zilele sa il asculte ar putea fi o sursa destul de buna de documentare, ba chiar s-ar putea sa indrageasca albumul dupa vizionarea filmului. Una peste alta, au introdus destule chestii utile in cele 60 de minute, dar si destula umplutura.

Publicat de în media

Comentariile sunt dezactivate.