teh way we’re heading (three)

vineri, 10 aug. 2007, 16:40

Deşi au trecut luni bune de la primele două părţi (one and two), mi-am propus să mă ţin de cuvânt şi să închei această trilogie (erm… that sounds weird). Am încheiat post-ul precedent folosind cuvântul cheie „control” şi dând ca exemplu Xubuntu, sistem de operare care are în spate un kernel linux. N-am făcut-o întâmplător, deoarece Ubuntu & co. reprezintă exemplul perfect al sistemului de operare echilibrat între aşa-zisul ease of use şi controlul pe care îl ai asupra sa.

Nu ştiu de alţii, dar mie mi-au plăcut de mic jucăriile LEGO, fiindcă le asamblai cu ajutorul unor instrucţiuni (mai mult sau mai puţin), dar cel mai important, ştiai exact ce rol are fiecare parte a întregului. Asta îmi place şi la sistemele Linux. E de ajuns să am cunoştinţe de bază despre ceea ce am în PC (fără să fiu specialist hardware) şi îl pot instala fără prea mari probleme. Sigur, utilizatorul obişnuit va dori un sistem de operare care să îi uşureze acest proces şi să nu îl deranjeze cu prea multe litere pe ecran, deşi paradigma interfeţei grafice mi se pare una greşită (am spus câte ceva despre asta şi în partea a doua). Mai mult de atât, pe linux pot să aleg lejer între o configuraţie bloated, plină de softuri pe care probabil nu le voi folosi niciodată, şi o instalare minimală, care conţine doar strictul necesar. Microsoft, ba chiar şi Apple într-o oarecare măsură, au uitat de acest aspect al problemei.

Să luăm în considerare partea de legal mumbo-jumbo; nu ştiu câţi cumpărători de software şi-au pus într-adevăr problema asta (în România puţini, fiindcă pirateria e încă în floare). Mentalitatea de „mă duc la piaţă să cumpăr produsul X” se schimbă aici. Tu nu cumperi un produs, ci o licenţă, adică dreptul de a folosi acel produs în anumiţi termeni (stabiliţi într-un End User License Agreement pe care nu îl citeşte mai nimeni), şi o copie a produsului. Altfel spus, cumpărând o licenţă de Windows Vista, am dat banii pe un program care face exact ceea ce se vede în prezentările Microsoft (sau nu prea), nimic mai mult, şi nu pot modifica acel program să facă ceea ce vreau eu decât eventual cu nişte cunoştinţe solide de programare, dar în acel caz am încălcat legea. Sau prin alte metode mai puţin ortodoxe, care mie îmi fac greaţă.

OK, privind latura cealaltă, Linux vine de obicei cu „no warranty”; nu există (din punct de vedere legal) o garanţie că acel OS va funcţiona pe toate PC-urile, dar marile companii de development (vezi Novell sau Red Hat) vor putea spune „da, chestia asta merge pe aproape toate configuraţiile existente”. Nu întâmplător, conflictul open vs. closed source se reflectă foarte bine în domeniul driverelor, care după părerea mea ar trebui să fie în totalitate cu sursa la vedere.

Nu voi da un verdict, fiindcă e un subiect destul de delicat. Tot ce pot să spun e că – şi aici voi introduce doar un mic exemplu al sensului în care evoluează lucrurile în domeniul IT – nu îmi consider mail-urile în siguranţă pe gmail sau yahoo şi poate o chestie esenţială, nu îmi voi ţine niciodată documente importante stocate pe Google Docs and Spreadsheets; la fel mă deranjează faptul că e prea uşor să îţi faci calendarul public pe Google Calendar. Because yes, I am a control freak.

Şi fiindcă spuneam adineauri că nu dau un verdict, m-am hotărât totuşi să o fac. După părerea mea lumea IT e într-un impas imens deocamdată. Iar producătorii software şi hardware (mă refer la giganţi) încearcă umplerea acestui gol cu mult mult rahat, adică lucruri care în realitate nu sunt deloc inovatoare şi induc şi mai tare utilizatorii în eroare. În încheiere, nu pot să sper decât că mutantul x86 nu se va opune prea tare lansării unui computer cuantic (de exemplu) pe piaţa de larg consum. La o adică, producătorii nu înţeleg că eu pot rămâne la un 486 prăfuit dacă produsele lor nu îmi oferă nimic nou.

Publicat de în misc stuff, tech

Comments

  • BusterDBK spune:

    Permite-mi ca pentru moment sa nu observ decat faptul ca pe ubuntu instalarile sunt uneori deranjant de usoare. Adica totusi domnule, dupa atata timp de tras zile intregi?… (mais pour la laptop c’est parfait :mrgreen: )

  • spyked spune:

    Vrei 1337? Ia Ubuntu Server sau alternate CD-ul. Astea au instalarea cum vrei tu. Pentru restul, distro-ul a fost gândit în felul ăsta, deci da, Linux poate fi instalat şi de ăia mai dumb.

  • Gab spune:

    Dumb? Nu cred că [numai] aşa se pune problema. 🙂

    Gândeşte-te puţin la persoanele care nu au timp şi/sau chef să bibilească câte şi mai câte pentru o instalare, o partiţionare, o configurare etc. Vor cât mai rapid produsul final în stare funcţională, unde să aibă acces rapid la Office-ul lor, la internet, la player-ul video/audio sau mai ştiu eu ce alte minuni.

  • spyked spune:

    I disagree. Orice OS e o investiţie pe termen lung, iar instalarea ar putea să dureze şi o zi întreagă (sau o săptămână, depinde), e un interval de timp foarte mic în raport cu cât o să stea instalat sistemul. Totuşi, am folosit termenul de dumb (cam pripit?) cu sensul de persoane care nu au cunoştinţele tehnice necesare şi nici timpul să şi le însuşească, mai ales cei obişnuiţi cu windows în cantităţi mari (oricum partition table-ul poate fi bulit şi cu tool-ul de partiţionare de la XP). Pentru ei până şi o instalare „prea uşoară”, cum e cea oferită de Ubuntu, poate fi complicată. Motiv pentru care (believe it or not) o mare parte din utilizatori cer simplificarea installer-ului curent.

    Mie nu mi s-a părut un installer nesimţit de uşor. Mi-a oferit opţiuni pentru partiţionare, setarea cât de cât manuală a partiţiei de swap şi, poate cel mai important, am putut să îmi instalez bootloader-ul pe dischetă, chestie esenţială pentru mine. Altfel mă simţeam nevoit să încerc metode alternative.

  • BusterDBK spune:

    Uhm eu aveam nevoie de o instalare cat de cat rapida, din motive de „sunt presat de timp”. De acord insa ca importanta OS-ului si timpul cat ramane instalat primeaza fata de timpul de instalare, chiar daca ar fi el de o saptamana.

    Cum insa installer-ul asta asa simplu mi-a oferit un sistem super OK (desi fara pachetul de build, pe care l-am luat dupa aia, lucru nu 100% bun if you ask me) nu am de ce ma plange. Ramane sa vad ce si cum cu ubuntu server. Avand sistemul asta functional, la celalalt pot sa stau si doua saptamani daca e nevoie :mrgreen:.

  • Comentariile sunt dezactivate.