world community grid

sâmbătă, 3 feb. 2007, 17:59

Îmi aduc aminte că acum un an-doi era o modă printre geeks să instaleze şi să ţină pe calculator ceva numit Seti@home, un program care cică achiziţiona date de la un centru şi le prelucra în scopuri pur ştiinţifice. „Drăguţ”, mi-am zis, şi l-am ignorat complet. Recent, mulţumită lui buster am descoperit un proiect similar, World Community Grid, care mi-a atras atenţia.

Modul de lucru e exact acelaşi (userul instalează un program care descarcă ceva pachete cu date ce urmează să fie decodificate/prelucrate). Interesant e scopul în sine, şi anume cercetarea pe anumite domenii (cum ar fi găsirea asemănărilor între diverse proteine sau decodificarea informaţiei genetice), pentru a găsi metode de vindecare a unor boli sau ceva în genul ăsta. Şi din moment ce e garantată securitatea software-ului folosit, am zis că ar fi interesant de încercat. Mai mult, din cât am folosit până acum, sistemul de operare nu e supraîncărcat niciodată, ci se merge pe valorificarea puterii de procesare nefolosită în mod normal. Practic, Agent-ul rulează în background şi nici nu îl simt.

Sincer, ideea mi se pare genială. Sper să fie pe bune.

Publicat de în tech

Comments

  • BusterDBK spune:

    E chiar acelasi soft. Btw, ceva tot se simte, se incalzeste procesorul mai tare si mi se pare ca imi facea niste figuri in unele jocuri, sub Linux fiind. In rest, yeah, nu ai treaba cu el :).

  • Comentariile sunt dezactivate.