XIOS şi alte animale

sâmbătă, 3 mart. 2007, 17:53

Mi-a picat privirea astăzi pe un articol despre un aşa-zis sistem de operare numit xcerion internet os (XIOS). Iniţiatorii proiectului susţin că au în spate un motor puternic, bazat pe XML, ceea ce va permite developerilor să dezvolte programe în doi timpi şi trei mişcări. Nu e chiar prima idee de acest tip (YouOS e un exemplu bun în acest sens), dar XIOS se vrea mult mai flexibil din toate punctele de vedere.

Acum să-mi fie cu iertare, dar pe mine mă râcâie o chestie în toată povestea asta. Am de-a face cu o idee bună (un shell în care găseşti strictul necesar: browser, e-mail, aplicaţii office şi aşa mai departe), dar pusă sub o etichetă greşită. Din câte îmi aduc eu aminte, sistemul de operare era bucata aia de software încărcată la bootare, cu un kernel ce rulează drivere şi tot tacâmul. Nu văd cum ar putea un programator să aibă controlul necesar (lucrul cu pointeri, thread-uri, acces direct la resursele hardware ale sistemului) dacă „OS-ul” pornit nu e altceva decât un fel de aplicaţie web. Înţeleg că puterea de procesare a crescut enorm în ultimul timp, încât oricine îşi permite să ruleze un shell peste altul, dar asta nu cred că justifică schimbarea sensului unor termeni aşa, pur şi simplu.

Definiţii pentru „operating system”. Cea mai bună pentru contextul ăsta mi s-a părut următoarea:

the core software on a computer which provides the interface between its hardware (processor, peripherals, etc.), its software, and the user.

Publicat de în tech

Comentariile sunt dezactivate.