pirateria… ce?!

joi, 20 mart. 2008, 12:12

„Pirateria dăunează grav libertăţii”

O altă campanie expirată, sponsorizată de ceva-organizaţie a cărui nume nu mi-l amintesc, probabil cu suportul guvernului româniei, un guvern care tinde să susţină cu nesimţire software-ul non-free şi implicit pirateria (eu unul nu îmi permit o licenţă de Office sau Matlab, deşi cea din urmă mi-ar fi utilă). Expirată în primul rând din cauza modului penibil în care a fost realizat spot-ul de la teveu. Sunt curios ce poliţist ar reuşi să-mi intre în casă în viitorul apropiat.

Windows is free. (as in free beer)

Comments

  • Pirahna spune:

    M-am uitat si eu pe articolul ala si nu prea mi-a placut ce am vazut.
    Spaicule, serios vorbind acum … la cat se fura in tara asta, de la telefoane mobile, la chilotii care-i tii la uscat pe balcon, nici un cocalar, houser, emo, om normal care poate sa ia asa ceva de pe torrenti nu o sa isi dea banii ca sa fie legal.
    Si nu o sa foloseasca linux pentru ca nu se pricepe sau ca nu ii suna a ceva cunoscut.

    Aici e vorba si de alegeri … eu aleg sa folosesc windows, tu alegi sa folosesti linux, altii aleg osx-ul … toate se pot configura, toate functioneaza, toate au o interfata, toate au software … exista desigur diferente de pret si de procente din piata consumatorilor, dar din nou, e vorba de alegere.

    Guvernul a ales sa sustina software-ul platit, eu aleg sa ma doara fix in cur de ce face guvernul.
    Aceste campanii nu merita mai mult. Ca sa nu mai zic de astea ale bloggerilor care ma enerveaza la maxim.

  • spyked spune:

    Eu aş zice că pirateria ar putea fi drastic redusă cu ajutorul a două chestii: educaţia populaţiei şi banii. În românia lipsesc ambele momentan. Problema nu e prezenţa campaniei, ci felul în care a fost făcută. Adică jalnic.

    Si nu o sa foloseasca linux pentru ca nu se pricepe

    Argumentul ăsta începe să devină obsolete. În ziua de azi e destul de uşor pentru cam oricine să instaleze un ubuntu. La fel de uşor ca şi cum ai instala un XP, dacă nu mai simplu.

  • BusterDBK spune:

    Da, dar la mine tot mai vine multa lume cu intrebari legate de Linux, fara sa fie chestii grele. Heck, unii nici la Windows XP nu se pricep!

    Sincer sa fiu m-am cam saturat si eu de piraterie, mai ales de unii dintre oamenii care o fac (ma refer aici la tampitii care pun kit-uri de tot cacatul si la cei care iti cer bani ca sa downloadezi soft crackuit). Si sincer sa fiu daca ar putea sa ma doara fix undeva poate ca as prefera sa fiu cinstit si sa platesc pentru soft-ul respectiv. Dar daca acum vreau sa-mi iau Office 2003 Pro nu gasesc, caci M$ s-a gandit ca mie imi trebuie de fapt 2007. Oh fuck.

    In alta ordine de idei, trebe sa vad si eu spot-ul in cauza. Dar da, initiativa o fi buna, dar ca de obicei e tavalita prin rahat de incompetenta unora (sau enteresul ala si iarasi enteresul).

  • Cosu spune:

    Ca tot esti student la upb vezi ca ai licenta gratuita de la Microsoft pentru o groaza de chestii. Deci partea cu licenta de office pica.
    http://www.microsoft-lab.pub.ro/Msdnaa/Default.aspx

  • spyked spune:

    Şi partea cu licenţa de Matlab pică, fiindcă există şi la ăsta alternative free. Vroiam să spun că din moment ce sunt acceptate standarde non-free (gen OOXML), guvernul nu are nici o scuză pentru rata crescută a pirateriei, mai ales în instituţiile publice/guvernamentale (o, da). E mai uşor să pupi anumite dosuri decât să adopţi o poziţie sănătoasă. Mie mi se pare ori jenant, ori demonstrăm încă o dată că la noi lucrurile se fac cu o durere imensă în pendulă.

  • Cosu spune:

    Problema e mai complexa decat pare 😀
    Statul nostru a ales o varianta care e atat buna cat si rea. Exista un acord cadru cu Microsoft care permite guvernului sa foloseasca in administratie cam orice produs microsoft in cantitati suficient de mari (sa zicem aproape nelimitate) contra unei sume fixe. Chestia asta include si un suport (care atat cat am avut eu contact cu el a fost foarte bun).
    Prin urmare s-a ales sa se externalizeze o mare parte vs locuri noi de munca, solutii noi si traininguri peste traininguri (solutiile open source or fi ele bestiale in general dar e nevoie si de personal calificat care sa le foloseasca si administreze). Per total e o afacere care pute a spagi si comisioane dar care scuteste o mare parte din oameni la momentul asta de batai de cap. Pe termen scurt e ok dar pe termen lung e un pact cu dracu’ 🙂
    Ca sa iti faci idee un salariu de IT’st starter la stat 8h/zi este salariul minim pe economie (fara studii superioare) si cam 3x salariul minim pe economie (cu studii superioare- aici nu bag mana in foc dar asa tin minte). Oricum ai da-o e de cacat situatia.

  • Comentariile sunt dezactivate.