să se revizuiască primim

joi, 5 iun. 2008, 14:50

(sau cum e când ţi se urcă democraţia la cap)

Dând cu ochiul pe posturile de televiziune orientate către ştiri (da, mai fac şi asta din când în când), am observat un fenomen interesant al societăţii româneşti de tranziţie (că democraţie în sensul cuvântului nu se poate numi sistemul ăsta): într-o comună din Ilfov a ieşit scandal, s-a creat un precedent (din câte ştiu eu) în ceea ce priveşte reluarea procesului electoral, iar acum populaţia din alte două sate/comune cere acelaşi lucru – cu alte cuvinte, un efect de turmă un pic mai evoluat. Nu întâmplător, în două din cele trei locaţii populaţia e constituită preponderent din romi (o să le spun aşa fiindcă cică e politically correct); urmărind în paralel imagini, am observat că ei erau cei mai vocali, lucru într-un fel lăudabil (la urma urmei susţin că li s-a terfelit dreptul de a vota).

Acum stau şi mă întreb ce s-a întâmplat cu adevărat la alegerile de acum patru, opt sau doişpe ani. De fapt, nici campania asta nu a fost una prea curată din punct de vedere legal. Sectorul 5 (prin care umblu zilnic) a fost şi este plin de afişe electorale lipite la ‘tu-i mă-sa, adică unele peste altele, pe stâlpi, pereţi, oriunde altundeva decât în locurile special pregătite (dacă există aşa ceva). Asta ca să nu mai amintesc de pomenile împărţite în ghetouri şi prin intermediul sindicatelor din uzine – iar aici salata de roşii socialistă a fost completată cu verzitură agresivă de nouă generaţie.

Nu vreau să fac politică, deci o să mă rezum la a trage o concluzie pe baza a ceea ce am scris mai sus: tot jocul ăsta depinde într-adevăr mai mult de muritorii de rând (puterea stă în proli, vorba lui Orwell) decât de ăia. Acum vreo două luni s-a dus naibii semaforizarea dintr-o intersecţie de pe Calea Rahovei (hazarduri logice, nu alta) şi nu s-a reparat timp de vreo trei săptămâni. Şoferii treceau, înjurau şi atât. Cât timp oamenii se mulţumesc să se plângă de faptul că „noi nu putem să facem nimic”, nu se va schimba ceva. În schimb, când ies nişte nervoşi şi încep să facă scandal (un scandal care la noi încă nu e prea civilizat) lucrurile se schimbă… doar oleacă, prin punctele esenţiale.

Publicat de în .ro,

Comentariile sunt dezactivate.