drawing the line

vineri, 27 iun. 2008, 22:01

  • Făcut pe keeper-ul de porţi la proiectare logică… check.
  • Făcut masturbare mentală cu statistică, probabilităţi, integrale complexe, transformate, ş.a.m.d… check.
  • Frecat creierul cu aplicaţii de analiză numerică and all that jazz… check.
  • Picat promovat examenul la electrotehnică… check.
  • Vizionat întregul sezon animat Ctrl-Alt-Del… check.

În altă ordine de idei, o sesiune mai mult sau mai puţin dificilă (spre deosebire de primul semestru, a trebuit să învăţ la toate materiile). Au mai rămas structurile de date, ceea ce înseamnă că practic am cam intrat în vacanţă (da, o să mă apuc cu plăcere să mai scriu nişte cod, don’t get me wrong). Also… Are cineva o bere?

Sper ca semestrul următor să nu mai vină cu materii la care să trec doar dacă am „noroc”.

is it just me?

miercuri, 25 iun. 2008, 15:17

Ori mi se pare mie, ori… la fix un an după ce am reziliat contractul cu domnii de la UPC, o echipă de-a lor, care era în trecere (probabil întâmplător) pe-aici, s-a decis să îmi taie în sfârşit cablul. Vă daţi seama câtă durere-n !@#$ cât respect au oamenii ăştia pentru clienţii lor dacă m-au lăsat timp de un an să mă folosesc de serviciile lor; da, fără să mă coste nimic.

Might be just me, though. Diseară poate revine cablul.

L.E.: Da, se pare că m-am înşelat.

banshee 1.0

marți, 24 iun. 2008, 20:14

M-a mâncat la un moment dat în fund să încerc altceva decât bătrânul player (consacrat pe GNU/linux după părerea mea) Amarok şi să văd ce minunăţii bazate pe GTK există pe internetul ăsta. Am fost un pic dezamăgit: înafară de Rhythmbox, o clonă de Amarok (nereuşită totuşi, zic eu) şi încă câteva playere multimedia nu am prea găsit software de genul ăsta care să îmi satisfacă plăcerile perverse în materie de muzică şi software. Banshee avea potenţial la acea vreme, dar era încă la o versiune 0.x. Cum a apărut 1.0, l-am luat şi am zis să îl testez.

Interfaţa s-a păstrat în mare, cu menţiunea că au apărut mici îmbunătăţiri: media library-ul poate fi filtrat şi în funcţie de artist/album acum, există un play queue (foarte important pentru mine), dar poate cel mai important, algoritmii de căutare în baza de date sunt vizibil mai eficienţi. Integrarea cu last.fm e superbă (cea mai bună dintr-un media player de pe linux) şi, pe deasupra, Banshee poate citi şi fişiere video, un detaliu neimportant din punctul meu de vedere.

The bad part goes here: ceea ce mi se pare ciudat e faptul că încă nu se pot reordona melodiile „de mână” în cadrul unui playlist. Suportul de iPod nu a funcţionat din prima, dar asta e o problemă a bibliotecilor care se ocupă de chestia asta (mai exact a trebuit să instalez o versiune mai nouă decât cea din ubuntu hardy); în rest, Banshee se poartă foarte frumos cu device-urile portabile, un alt mare punct în plus. Şi mi s-a mai întâmplat de vreo două ori să moară subit.

Pot să le recomand cu mâna pe inimă utilizatorilor de GNOME să folosească acest media player în loc de rhythmbox, nu fiindcă cel din urmă ar fi mai slab, dar fiindcă Banshee are un potenţial care l-ar putea face un concurent serios al Amarok-ului, într-un viitor nu prea depărtat. Şi ca fapt divers, nenea care lucrează full-time la acest proiect este un angajat Novell, fapt care nu mă face decât să am toate speranţele pentru direcţia în care evoluează proiectul.

the problem with media players

sâmbătă, 21 iun. 2008, 17:21

is that none of them implement a tolower function:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
#include "ctype .h"
 
void fixthedamnuppercaseproblem (List s)
{
    int i,j;
    char **p = s.getList();
    for (i=0;i<s .getLength();i++)
    {
          for (j=0;j<strlen(p[i]);j++)
          {
                  p[i][j]=tolower(p[i][j]);
          }
    }
    s.writeListToFile(p); /*wish that worked */
}

Sper să pot să fac un review pentru Banshee cât mai curând.

van der graaf generator – trisector (2008)

sâmbătă, 14 iun. 2008, 16:09

Am aflat cu ceva întârziere de acest album (lăsam de înţeles în review-ul făcut la 01011001 că aştept alte bucăţi bune de prog anul ăsta) lansat prin martie, cu atât mai mult cu cât nu mă aşteptam să vină de la una din trupele care au adus contribuţii esenţiale la rock-ul progresiv. Denumirea „Trisector” s-ar putea să spună mai multe lucruri: pe de o parte s-ar putea referi la teorema aia genială a lui Morley (cel puţin aşa reiese din coperta albumului); pe de altă parte, se referă la faptul că VDGG au rămas acum în formulă de trio, după plecarea saxofonistului David Jackson din trupă.

Intro-ul este un instrumental care debutează într-o notă improvizaţională, continuând cu nişte riff-uri de chitară simpatice, în ciuda faptului că nu sunt deloc tehnice. A doua melodie, Interference Patterns, m-a impresionat plăcut, abordând o tematică geeky, mai exact fenomenul de interferenţă în contextul fizicii cuantice (e menţionat şi experimentul Michelson-Morley, poate nu întâmplător). O altă melodie care mi-a atras atenţia, Drop Dead, e un rock tune cu o chitară foarte faină. Melodia mea preferată cred că e Only In A Whisper, din cauza tentei jazzy/improvizaţionale, a versurilor geniale şi a clapei divine. All That Before continuă în măsuri atipice, iar Over The Hill se doreşte a fi piesa centrală a albumului, o piesă prog foarte bine lucrată, cu multe suişuri şi coborâşuri. Totul ia sfârşit cu (We Are) Not Here, bucată un pic ciudată cu temă clar pesimistă.

Atmosfera generală se învârte în jurul sunetului de orgă şi uneori a acordurilor de pian. Nu ştiu de ce, dar nu am simţit deloc lipsa saxofonului de pe alte albume VDGG. Peter Hammill, Hugh Banton şi Guy Evans au reuşit să echilibreze foarte bine şirul melodiilor, astfel că nu am apucat să mă plictisesc deloc. Modul în care se schimbă măsurile şi melodicitatea m-au făcut să simt acel stil specific Van Der Graaf, iar vocea lui Hammill, deşi îmbătrânită, se ţine neaşteptat de bine. Una peste alta, albumul (altul cu formă rotundă) nu se compară cu un H to He Who Am The Only One, dar mi s-a părut ascultabil încă din primul moment, and I enjoy every moment of it. Chiar nu m-ar fi supărat dacă îl făceau un pic mai lung.