linux audio players

miercuri, 5 mart. 2008, 18:53

Sunt sigur că mai toţi cei care au apucat să se joace cu softurile GNU au dat ochii cu bătrânul XMMS, pe care îl şi recomand celor obişnuiţi cu winamp. Personal, prefer ceva mai sofisticat, care să poată gestiona cantităţi mari de muzică. Amarok e foarte popular în domeniul ăsta, dar fiindcă nu vreau să încarc non-stop bibliotecile KDE în memorie (presupunând că pe o staţie oarecare folosesc gnome, xfce sau altceva decât the k-thing) mi-am propus să caut un program asemănător scris folosind GTK+.

Am dat peste Listen, Rhythmbox (care e default în Ubuntu), Banshee şi Exaile. Cel din urmă se doreşte a fi o transpunere a Amarok-ului pe GTK+, dar nu se descurcă foarte bine, fiindcă împarte playlist-ul principal în două (un queue list şi playlist-ul propriu-zis), ceea ce poate face ca treburile să fie destul de confuze. Nici Listen şi Rhythmbox nu m-au mulţumit foarte tare, în principiu fiindcă (la fel ca multe alte aplicaţii gnome) suferă destul de mult la capitolul interfaţă (nu intru în detalii; ca fapt divers, multe lucruri care pe mine mă enervează s-ar putea să nu deranjeze deloc în cazul altora). Banshee, trecând peste faptul că e scris folosind GTK#, m-a impresionat plăcut prin interfaţa simplă (în nici un caz simplistă), relativ bine gândită. Cu toate astea proiectul nu e încă matur, iar funcţii simple, cum ar fi aranjarea „de mână” a unor melodii în playlist, lipsesc.

În concluzie, momentan rămân cu Amarok. Probabil în viitor îşi vor face apariţia alternative serioase şi pe GNOME, chiar dacă e posibil să fie nevoie să mai aştept ceva timp.

Comments

 • Cosu spune:

  Daca vrei sa incerci ceva mai ciudat vezi http://www.songbirdnest.com/
  Eu am facut eforturi mari sa ma inteleg cu rythmbox dar tot amarok folosesc 🙂

 • spyked spune:

  Banshee 1.0 alpha
  După cum ziceam, încet încet se dezvoltă şi astea.

 • […] mâncat la un moment dat în fund să încerc altceva decât bătrânul player (consacrat pe GNU/linux după părerea mea) […]

 • Comentariile sunt dezactivate.