banshee 1.0

marți, 24 iun. 2008, 20:14

M-a mâncat la un moment dat în fund să încerc altceva decât bătrânul player (consacrat pe GNU/linux după părerea mea) Amarok şi să văd ce minunăţii bazate pe GTK există pe internetul ăsta. Am fost un pic dezamăgit: înafară de Rhythmbox, o clonă de Amarok (nereuşită totuşi, zic eu) şi încă câteva playere multimedia nu am prea găsit software de genul ăsta care să îmi satisfacă plăcerile perverse în materie de muzică şi software. Banshee avea potenţial la acea vreme, dar era încă la o versiune 0.x. Cum a apărut 1.0, l-am luat şi am zis să îl testez.

Interfaţa s-a păstrat în mare, cu menţiunea că au apărut mici îmbunătăţiri: media library-ul poate fi filtrat şi în funcţie de artist/album acum, există un play queue (foarte important pentru mine), dar poate cel mai important, algoritmii de căutare în baza de date sunt vizibil mai eficienţi. Integrarea cu last.fm e superbă (cea mai bună dintr-un media player de pe linux) şi, pe deasupra, Banshee poate citi şi fişiere video, un detaliu neimportant din punctul meu de vedere.

The bad part goes here: ceea ce mi se pare ciudat e faptul că încă nu se pot reordona melodiile „de mână” în cadrul unui playlist. Suportul de iPod nu a funcţionat din prima, dar asta e o problemă a bibliotecilor care se ocupă de chestia asta (mai exact a trebuit să instalez o versiune mai nouă decât cea din ubuntu hardy); în rest, Banshee se poartă foarte frumos cu device-urile portabile, un alt mare punct în plus. Şi mi s-a mai întâmplat de vreo două ori să moară subit.

Pot să le recomand cu mâna pe inimă utilizatorilor de GNOME să folosească acest media player în loc de rhythmbox, nu fiindcă cel din urmă ar fi mai slab, dar fiindcă Banshee are un potenţial care l-ar putea face un concurent serios al Amarok-ului, într-un viitor nu prea depărtat. Şi ca fapt divers, nenea care lucrează full-time la acest proiect este un angajat Novell, fapt care nu mă face decât să am toate speranţele pentru direcţia în care evoluează proiectul.

Comentariile sunt dezactivate.