brick quote #9

sâmbătă, 21 nov. 2009, 15:29

Se întâmplă uneori să ai niște vise ciudate, absurde, cu totul bizare. Deșteptându-te, ți le reamintești cu o claritate surprinzătoare și rămâi uimit ca în fața unui fenomen cu totul neexplicabil. […] Dar cum se explică totuși că în tot timpul acesta rațiunea dumitale a putut să se împace cu o mulțime de aberații și situații absurde, absolut evidente, de care ți-era plin visul? […] Pentru ca apoi, trezindu-te din somn și revenind complet la realitate să ai senzația, aproape de fiecare dată, uneori chiar ca o impresie de neuitat, că te desprinzi, odată cu somnul întrerupt, de o enigmă rămasă nedezlegată pentru dumneata? Absurditățile din vis te fac să zâmbești; în același timp însă, simți în subconștient că împletirea aceasta de absurdități ascunde o idee, da – o idee reală, ceva ce face parte din viața dumitale; ca și cum visul ți-a spus ceva nou, profetic, ceva de mult așteptat; impresia pe care o încerci este puternică, fie că-i plăcută ori chinuitoare, dar ce anume ți s-a sugerat și care e tâlcul ei adevărat – nu mai ești în stare nici să înțelegi și nici măcar să-ți reamintești.

Citat extras din romanul Idiotul al lui Feodor Mihailovici Dostoievski, ediție publicată în 2009 de către Adevărul Holding. Traducerea îi aparține lui Nicolae D. Gane.

Dreams reveal contradictions inside the tainted psyche. Obsessive song of the last few months: Meshuggah – Sum

Comments

  • […] Un punct comun, deosebit de important, al celor două fenomene este proprietatea lor de a inhiba percepția. Visele și visurile se situează la polul opus față de iadul perceptiv, iar cele două sunt puse în echilibru de către flow, care se folosește în egală măsură de percepție și imaginație. Revenind însă la vis{e,uri}, acestea se bazează aproape exclusiv pe puterea imaginației, astfel că pot stimula activitățile creative cum ar fi compusul tablourilor sau al muzicii. Mai mult, abstractul perceput prin vis{e,uri} poate depăși puterea de expresie umană, astfel că în special visele pot fi uneori caracterizate drept intense, vii, dar complet indescifrabile. […]

  • Comentariile sunt dezactivate.