china față cu brevetele

sâmbătă, 24 sept. 2011, 02:34

Am mai vorbit în trecut despre China, acea Chină care a influențat puternic mersul economiei în ultimii zece ani. Sigur, a spune că China a provocat criza economică, adică schimbările prin care economia globală trece în prezent – pentru că termenul de „criză” e unul profund lipsit de sens în contextul de față – ar denota o abordare puerilă din partea subsemnatului. În fapt, China a făcut și face exact ceea ce trebuie să facă o economie complet funcțională: a produs și a consumat, asta în condițiile în care lumea „civilizată” e prea bătrână să consume (și consumă prea scump) și prea leneșă să producă (și produce, evident, prea scump).

Având totuși în vedere faptul că subiectul în amploarea sa mă cam depășește, mă rezum la a continua articolul anterior pe aceeași linie, aceea a proprietății intelectuale în general și a brevetelor în particular, plecând în același timp de la un caz concret foarte relevant. După cum am menționat și cu alte ocazii, mă găsesc în poziția de a contesta cel puțin parțial ideea de proprietate intelectuală. Iar dacă ideea în sine nu-i de fapt proastă și poate fi considerată chiar utilă pentru lumea „civilizată”, atunci felul în care ea este aplicată e de-a dreptul defectuos etc., nu mă mai repet.

Discuția legată de poziția afaceriștilor chinezi față de „războiul brevetelor” poate pleca foarte elegant de la o întâmplare despre care am citit pe Slashdot, întâmplare al cărei rezumat îl voi cita în cele ce urmează:

„Add chipmaker Via to the list of companies filing legal suit against Apple. Via owns a number of fundamental technology patents inherited from Centaur, and it’s already forced Intel to grant an ongoing x86 license. Via also has a vested interest; CEO Wenchi Chen is married to the head of HTC, which Apple sued for patent infringement last March.”

Ceea ce m-a amuzat într-o anumită măsură este nuanța familială a disputelor: Wenchi Chen este căsătorit cu Cher Wang, președintele HTC, aceasta din urmă fiind tot o companie chineză, adică tot taiwaneză, adică tot pe-acolo. Și știm bine cine sunt HTC, iar de VIA am auzit destul de des prin sectorul plăcilor de bază și nu numai. Iar Apple erau o companie foarte americană ultima dată când am verificat.

Dar stați un pic, că HTC nu-s singurii afectați de problema brevetelor americane. Samsung, adică de data asta niște sud-coreeni, au fost cam cheliți recent într-o luptă cu Apple în Uniunea Europeană, asta după alte câteva runde prin diverse foruri legislative. Și nici ei nu se lasă și sunt pregătiți să dea în Apple (și în alte companii, dacă e nevoie) cu tot ce au la îndemână.

Toată povestea asta are totuși un cap – urmează să vedem dacă și o coadă. Brevetele sunt dăunătoare pentru economia chineză, ba uite că pentru economia Asiei Centrale în general, pentru că multe companii nu mai pot să scoată copii ieftine (poate mai proaste, dar în nici un caz la suprapreț) din cauza identității prea umflate a unei singure firme. Sigur, cazul nu e singular, numeroase firme ajungând să fie victime ale abuzului (sau abuzând ele însele) în stilul „trolilor ai brevetelor”, chestie care schimbă focusul dinspre un mediu potențial stabil de afaceri către o serie de lupte legale fără noimă.

Și la urma urmei luptele nici nu-s lupte propriu-zise, ci o altă modalitate de a scoate bani, deci un mijloc mârlănesc de a face afaceri [i]. Și ce-i drept, situația sus-amintită face referire mai mult către epoca primitivă sau către certurile de la grădiniță decât către o lume cu adevărat civilizată; deci cam despre asta este vorba.

  1. S-ar putea scrie articole întregi, argumentând cum procesele Apple-Samsung – și nu numai – sunt de fapt încercări dubioase de a elimina competiția din joc. []

Comments

  • dAImon spune:

    regarding patent trolls şi motivele din care ei devin din ce în ce mai deşi: ideile generatoare de profit (dovedite viabile de practică) sunt cel mai de preţ bun actual.

    source: http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2011/08/when-ideas-become-powerfu.html

    personal, mă îndoiesc să dispară foarte repede brevetele …

  • Comentariile sunt dezactivate.