free world we live in

duminică, 14 mai 2006, 18:37

Dupa cum scria si un redactor de la CHIP intr-un editorial de-al sau, treaba s-a imputit rau de tot. Sigur, de cand cu Napster am invatat ca e ilegal sa downloadam muzica, nu trebuie sa incalcam nimanui drepturile de autor (right). Toate bune si frumoase pana cand domnii de la RIAA au inceput sa ne incalce (pe cai legale) noua, astora care vrem sa invatam muzica, drepturile, prin sistarea download-ului de tab-uri de pe site-urile gazduite pe servere americane.

www.mysongbook.com homepage:

Providing some tabs – even made by ear – of copyrighted music is illegal. In order to respect the law, downloads have been limited to the [Composition] and [Competition] files. We are going to make our best to find a solution to offer music content without infringing copyrights.

Adica that’s great. Ok, pe mine nu ma afecteaza prea tare toata treaba. Iau blues-ul, vad in ce gama e si ma apuc sa cant. Sau in cel mai rau caz ma apuc sa imi scot singur tab-ul. Dar ma gandesc la tonele de incepatori de pe glob care vor sa invete o melodie de la cine stie ce formatie cunoscuta si se apuca sa caute o partitura sau un tab (eu insumi am fost in situatia asta in cel putin primii doi ani). Problema e inclusiv de ordin moral. Cei de la RIAA considera ca incalc drepturile cuiva avand notele si armoniile de la un cantec (si nu neaparat melodia propriu-zisa), deci dand-o in balarii mai bine nu il mai ascult fiindca ii deranjez pe cei care au creat asa ceva. Penibil.

Problema s-ar putea extinde la nesfarsit. Microsoft se chinuie din rasputeri sa scape de Linux fiindca licenta unui distro Linux e vesnic gratuita (ai dreq comunisti 😛 ), se trece incet-incet la patentarea a tot ceea ce exista pe lumea asta, iar guvernul roman te poate scoate inafara legii fiindca folosesti software piratat, dar creat de tine (nu mai stiu unde am auzit aberatia asta, any help?). Yeah, free world we live in.

Recomand celor care stau pe WC sa fie atenti ce screm, fiindca ar putea sa incalce niste drepturi de autor.

Publicat de în bricks, media, misc stuff, tech, www

Comments

  • BusterDBK spune:

    Imi aduce aminte de o mogetare mai veche de pe Level.ro… Deh… Europe rules, avem Linux, avem software care circula mai ceva ca bolile venerice si avem tab-uri. Dar degeaba ca eu maine intru in puscarie ca mi-am infundat buda proprie si personala… Deh, lume care are cap pe post de umbrela :). Cei de la Tiamat au pe site link-uri catre tab-uri ale melodiilor lor (nu sunt tab-uri facute de ei din cate vad) – uite niste oameni care isi stiu interesul: melodiile lor vor fi cantate, ascultate poate mai mult (am auzit pe Costel cantand, hai sa iau si eu sa ascult ca e marfa, hai sa o mai aud pe asta ca mi se pare ca o cant aiurea…). Si asta imi mai aduce aminte si de Cadaveria zicand ca de fapt casele de discuri castiga, trupele underground destul de putin… And so on…

    In schimb eu tot nu ma simt in siguranta dupa o anumita ora pe anumite strazi. Daca unul imi lasa o urma pe fata cu pumnul trebuie sa ii platesc drepturi de autor pentru ca a fost pumhul lui? 😀

  • Comentariile sunt dezactivate.