moartea lui windows

luni, 23 iul. 2012, 19:24

Windows este un sistem de operare de uz general dezvoltat de o companie din Redmond, Washington, pe nume Microsoft. Sunt sigur că știți deja aceste lucruri, însă este utilă, chit că redundantă, reamintirea lor spre înregistrare în analele istoriei. Prima versiune majoră de Windows a apărut prin 1985, urmând ca cu vreo trei-patru iterații mai târziu sistemul de operare să acapareze piața – în mare parte din lipsă de concurență și datorită unor parteneriate cu IBM – și să devină unicul sistem de operare folosit pe PC-uri.

Între timp situația s-a mai schimbat: Apple au lansat Mac OS X, Linux a apărut din neant ca un competitor serios pentru Windows NT, plus multe altele la care se adaugă și apariția telefoanelor mobile. De atunci și până acum Microsoft a trecut printr-o serie de eșecuri – a se citi: Windows Me – și succese – a se citi: Windows XP -, reînnoindu-se la fiecare pas, rămânând însă în mare parte la fel în părțile esențiale. Prezentul este marcat de Windows 7, un sistem de operare relativ decent din câte am auzit, iar în viitorul imediat apropiat va fi lansat pe piață Windows 8, versiune care va marca definitiv moartea Windows-ului așa cum îl știm noi.

Să facem o pauză și să reflectăm asupra acestui lucru. Nu îmi dau seama cu exactitate ce înseamnă această moarte. Ca fapt divers, ați auzit probabil de Windows CE și urmașul Windows Phone, sisteme de operare decente – din câte am auzit, nu bag mâna în foc – însă care au o cotă de piață relativ scăzută, cel puțin în raport cu iOS și Android [i]. Windows 8 poate ajunge aici, sau poate doar să coboare până în jurul cifrei de 50-60%, ceea ce-i tot un fel de moarte sau doar o stare de comă, sau în fine. Există în prezent mai mulți factori care au șansa de a favoriza acest scenariu funebru, factori pe care îi vom enumera în cele ce urmează.

În primul rând că Apple se află într-o creștere lentă pe toate planurile și pare să se îndrepte din ce în ce mai mult către o experiență unificată telefon-tabletă-„PC” [ii]. La fel încearcă și câteva dintre proiectele GNU/Linux, despre care nu putem să spunem dacă eșuează sau nu deoarece acestea sunt în continuare prea nesemnificative pentru a fi luate în calcul. Cert e că prin constituirea dispozitivelor embedded care-s și așa-numite „device-uri” pentru „ubiquitous computing”, fiecare încearcă să muște sau măcar să lingă din cota de piață a Microsoft.

În al doilea rând, evident că Microsoft fac tot posibilul să răspundă așa cum se cuvine acestei amenințări – sau e doar o bulă? nici ei nu știu prea bine. În primul rând că Windows 8 va putea fi rulat pe dispozitive ARM. Ideea-i foarte bună, însă mediul Windows 8-ARM va fi o idee mai închis (de exemplu din punctul de vedere al bootloader-ului) decât cel Windows 8-x86. Microsoft au anunțat deci – mai mult sau mai puțin indirect – de aproape un an că vor să își Apple-izeze practicile business și de marketing.

Problema e aceea că prin schimbarea modelului de afaceri Microsoft dă o lovitură grea unora din partenerii săi producători de PC-uri [iii], cum sunt de exemplu Lenovo, HP sau Dell. Microsoft nu vor să mai producă un sistem de operare care să funcționeze pe o platformă standard, fapt confirmat foarte recent de lansarea unei tablete pe nume Surface, care va fi disponibilă atât peste x86 cât și peste ARM și care deja a speriat câțiva competitori.

O altă consecință a încercării Microsoft de a imita Apple este „închiderea” totală a mediului software, atât pentru programator cât și pentru utilizatorul de rând. Programatorii n-o să mai aibă voie să pună orice programe vor ei peste Windows-ul nou, iar utilizatorii n-o să folosească decât software „Microsoft-approved”, ceea ce va duce (speră ei ca fecioarele care așteaptă după cavalerul în armură strălucitoare) la eliminarea unor probleme precum virușii și pirateria. Problema cu virușii va fi rezolvată probabil – cu excepția câtorva mici dezastre -, iar pirateria va fi în mare parte abolită. Rezultatul? Pirații de dinainte vor renunța la a folosi Windows – hai să fim serioși, nimeni nu plătește pentru un produs atunci când efectiv nu vrea sau nu poate să dea banii pe acesta. Drept urmare, individul cu un minim de inteligență se va îndrepta către alternative mai sănătoase precum Ubuntu sau și mai bine, Linux Mint.

Din punctul de vedere al producătorului de software „serios” – adică nu aplicații de doi-cinci lei pentru telefoane mobile -, această schimbare va elimina o mare parte din avantajele pe care le oferea platforma Windows pentru dezvoltatori. Utilizatorul de rând pe de altă parte va putea folosi la fel de bine o tabletă cu Windows, Android sau iOS, iar în ceea ce privește PC-ul – care e încă cel mai important pentru productivitate – va prefera altceva decât Windows 8, care nu aduce nimic nou și deci nu merită cheltuiala.

E foarte posibil ca de fapt strategia să funcționeze foarte bine pentru Microsoft și să îi ajute să își mențină supremația pe piața PC-urilor. Mă îndoiesc totuși că se va întâmpla asta; ba chiar cred că utilizatorii se vor rezuma la a folosi în continuare Windows XP și 7, iar programatorii vor prefera să aleagă alte medii de dezvoltare în condițiile în care cel Windows tinde să se închidă. Din fericire Microsoft mai înseamnă și alte lucruri înafară de Windows, care-i după mine aproximativ mort și mâine-poimâine îngropat.

Post Scriptum: Jeff Atwood mi-a luat-o înainte și a publicat un articol în care privește lucrurile dintr-un punct de vedere diametral opus, deși tot pe fundamentul că Windows 8 va decide într-un anumit sens succesul Microsoft. Articolul intră bineînțeles în categoria „lectură recomandată” pe tema Microsoft Windows.

  1. Conform Wikipedia cota de piață a Windows Phone e pe la 2%, un pic mai mare decât a Linux-ului pentru PC-urile desktop. []
  2. E propriu spus PC în sensul de Personal Computer. Denumirea nu are însă nici o treabă cu standardul IBM PC. []
  3. Iar aici prin PC înțelegem chiar „dispozitiv compatibil IBM PC”, deci inclusiv laptop-uri. []

Comments

  • spyked spune:

    Slashdot raportează: Gabe Newell (Valve Software) încurajează suportarea Linux pentru că (citez) „Windows 8 e o catastrofă pentru toată lumea din spațiul PC”.

  • Comentariile sunt dezactivate.