world community grid (ii)

vineri, 29 mai 2009, 16:33

Discutam acum vreo doi ani despre WCG și potențialul pe care l-ar putea avea. Între timp am mai avut câteva discuții cu buster, legate de cât de (ne)prietenos este BOINC-ul cu resursele energetice ale utilizatorului de rând (destul de limitate, de altfel). Ce-i drept, clientul pare să pape serios din puterea de calcul a procesorului, motiv pentru care nu aș recomanda folosirea lui pe un laptop, de exemplu. Eu unul nu l-aș lăsa să ruleze nici pe desktop-ul de acasă, ținând cont că ar putea afecta destul de tare rularea altor programe. Ceea ce mă interesează și încă nu știu este: cu cât îmi crește mie factura la curent electric rularea unui client ca BOINC timp de 10-12 ore pe zi?

Până una alta, momentan pe mogosanu.ro (un Pentium III) clientul rulează de zor și urmează să observ cum afectează performanțele unor procese mai importante din sistem (apache, mysqld). Am setat și device-ul de pe World Community Grid să ruleze într-un regim care să aibă impact minim asupra sistemului.

Am observat că există și o echipă a UPB, iar asta mă face să mă întreb dacă cumva Politehnica și-o folosi puterea de calcul pentru așa ceva (tot are un consum uriaș de energie, deci câteva calculatoare în plus sau în minus care să lucreze non-stop nu ar afecta mult „costurile universitare”), mai ales în contextul în care are câteva grid-uri/clustere care ar putea duce așa ceva lejer.

Comments

 • cearni spune:

  Pai ia un kill-a-watt si fa niste masuratori ingineresti. Denumeste-ti rezultate „Efectele BOINC-ului asupra consumului de curent la calculatoarele de tip desktop”. Or something.

 • BusterDBK spune:

  Hmmm… Tocmai mi-a picat in minte o chestie. Voiam initial sa stau o luna fara BOINC pornit pe masina cu Debian sa vad cum variaza consumul, apoi mi-am dat seama ca in functie de obiceiurile mele din luna aia si de timp un PC care consuma mult mai mult va sta mai mult sau mai putin pornit si va trage de jocuri sau doar de muzica, deci ceva variatii ar fi si de acolo. Iar daca ma bate Dumnezeu si bag statia in priza e ameno tot experimentul.

  Voi aveti idee de o chestie simpatica, simpla si destul de plug and play cu care as putea masura cat papa un device oarecare (in cazul asta un PC) ?

 • spyked spune:

  Aproape sigur Cearny se referă la [link]. Poate reușesc să fac rost de așa ceva și dacă îmi fac timp pun de o statistică mică.

 • irissas spune:

  By default eu am WCG dowlodat pe 2 laptopuri si nu vad nici o incetinire a sistemului. Mie-mi plac tool-urile de CSR.
  Ca sa fii partner WCG, trebuie formal semnat un parteneriat, asa multi utilizatori caznici dowlodeaza softul asta si punct. E bine sa fii bagat intr-un grup ca UPB- cu mare potential. .. pacat ca profesorii nu promoveaza astefl de inititative gen workshop.

 • […] în sistemele distribuite. Nu am discutat nimic despre grid computing, deși am tratat subiectul World Community Grid în sistemele distribuite, însă e posibil să fac din asta subiectul unui articol cândva în […]

 • Comentariile sunt dezactivate.