despre libertate
miercuri, 12 aug. 2009, 16:57
[ sau despre cum intervenția politicului în Internet dăunează acestuia din urmă. ]
Politicienii români și-au făcut blog-uri. Printr-o pură intâmplare, am ignorat acest fapt pentru mult timp, fiind destul de naiv încât să cred că internautul român e prea inteligent pentru a băga în seamă gargara electorală desfășurată în spațiul virtual. M-am înșelat. Blog-urile politicienilor români își servesc destul de bine scopul; e firesc, n-o să se adune puzderia de oameni să îmi facă mie trafic (nici nu îmi doresc asta), iar politicianul e persoană publică, are o imagine publică bine formată și, ceea ce e mai grav, se dorește a fi un formator de opinii pe „problemele” țării. Lucru destul de nelalocul lui, știind cam cât de rupte de realitate pot fi persoanele publice care participă în politica românească.
Citind acest post pe căile RSS-ului, am ajuns apoi pe blog-ul lui Adrian Năstase, zgâindu-mă în fața unui monolog referitor la „gherila digitală”. De când a devenit domnul Năstase un cunoscător al problemelor legate de Internet, nu știu. Ironic este că acest post vine la ceva timp după ce o lege de cenzură pentru Internet a trecut în Parlamentul german.
Ce-i drept, termenul de libertate a fost dezbătut mult timp de filosofi, dar cred că s-ar putea da o definiție (particulară) concisă: libertatea îmi asigură faptul că pot alege să fac orice, limitat fiind de starea mea de fapt, de propriu-mi intelect și mai ales de felul în care acțiunile mele îi vor afecta pe cei din jur. Cu alte cuvinte, în acest context particular, Internetul adică, eu pot face cam ce-mi dorește sentimentu’. Bineînțeles, nu voi putea găti aici în viitorul prea apropiat, având în vedere că încă nu s-au inventat protocoale de comunicație pentru simțuri cum ar fi cel gustativ sau cel olfactiv. De asemenea, trebuie să fiu capabil să folosesc într-o anumită măsură instrumentele ce-mi sunt puse la dispoziție, deci să mă ducă mintea să mă dau pe net. Iar în ceea ce privește ultimul aspect, voi stărui ceva timp asupra lui, fiindcă aici apar problemele tăioase.
În mod sigur, aproape orice utilizator mai răsărit al Internetului a fost atacat cel puțin o dată, fie pe IRC, forum-uri/blog-uri, liste de discuții etc. Cu toate astea, știm cu toții că majoritatea forum-urilor și a rețelelor de socializare au opțiunea de a bloca mesajele venite de la un anumit utilizator. În plus, administratorii blog-urilor/discussion board-urilor moderează până la un anumit punct discuțiile. În plus, citez:
[…] intrati aproape pe orice portal de stiri din Romania si vedeti cam ce se scrie in zona de comentarii.
Nu consider portalele de știri românești ca fiind surse de încredere pentru informare. Și, dacă X-ulescu și încă zece alți deștepți intră pe un astfel de site și urlă, sub semnul anonimității fiind, că „PSD sux!!1” sau „Năstase sux”, care-i problema? Ce credibilitate au ei, și mai ales, cât de „calomnioase” sunt considerate urările? Cine stabiliește linia între un comentariu OK și unul jignitor? Cu alte cuvinte, cel mai drept ar fi ca persoanele care se simt jignite să nu mai viziteze site-urile respective, nu le obligă nimeni. Dacă subsemnatul se duce în Ferentari și strigă în gura mare înjurături la adresa populației de acolo, mi se pare firesc să fie gătit în sânge de către respectivii, la fel cum mi se pare la fel de normal să pot ieși în Piața Constituției și să încep să înjur. În acest caz totuși, efectul va fi același ca și pe Internet, și anume că nimeni nu mă va asculta. Că oamenii pot fi manipulați într-un sens sau altul, asta se întâmplă la televizor zilnic, deci nu văd care-i problema dacă se întâmplă același lucru și pe un site oarecare. Că totul merge către o manelizare, asta nu neg, dar nu văd ce-i așa grav, cât timp în asta se reflectă nivelul de educație/cultură/whatever al indivizilor; oricine își poate da cu părerea folosind limbajul cel mai la îndemână, ceea ce este mai important decât limbajul în sine. În plus, ideea lui Adrian Năstase de a „reglementa democratic” exprimarea pe Internet este cumva și nerealistă. Chiar nenea cu pricina are blog-ul hostat pe wordpress.com. Cum își imaginează că poate intra sub incidența unor eventuale legi din România un conținut așa-zis calomnios de pe un server oarecare din Canada, de exemplu?
Nu am insistat să exprim aici cam ce consecințe ar avea o astfel de lege. Mi-e frică să mă gândesc. Am ținut doar să evidențiez că problema aceasta a libertății pe Internet nu este de fapt o problemă în sine și nu ar trebui văzută astfel de nici un om cu scaun la cap. Mă sperie mai tare când văd că oameni cu oareșce putere (presupun că votul în parlament e ceva) se avântă spre o gândire așa prăpăstioasă. Altfel spus, Internetul meu nu e câmp de joacă pentru culori politice, so mind your own business people.
Comentariile sunt dezactivate.
Comments
Nu e vorba de ce e în realitate, dacă citești blog-ul lui Năstase ai să vezi că singurul său scop este să dea în Băsescu & co., căutând și fabricând fel de fel de motive, întocmai ca un ziarist de mâna a doua.
Nu de mult am vrut să-i las un comentariu legat de dosarele pe care le are la DNA. Pur și simplu am întrebat când va renunța Adrian Năstase la imunitatea parlamentară, așa cum a făcut același mereu blamat Băsescu în 1996, fiind primul politician român care a făcut acest gest, așa cum a făcut și pesedistul Miron Mitrea în 2008. Nu de alta, dar socot că gestul ăsta este o bună dovadă a nevinovăției sau măcar un demers în acest sens.
Îți dai seama că acea întreabare nu a ajuns niciodată pe blog-ul lui Năstase, cenzura făcându-și treaba cu brio…
Ca paranteză, citesc uneori blog-urile altor politicieni non-PD-L (Miron Mitrea, Alina Gorghiu, Ion Iliescu ș.a.) și nicăieri nu văd ura și învrăjbirea la adresa PD-L-ului și a lui Băsescu, în general. Să fie oare o coincidență sau ceva legat de musca de pe căciulă?
În ceea ce privește cenzurarea comment-ului tău, trebuie să recunoști că respectivul poate face cam ce-l doare capul pe tarlaua sa, pe bună dreptate, la fel cum și eu pot face la fel la mine acasă. Oricum, cel mai probabil mesajul l-a primit și nu i-a plăcut.
Nu exclud deloc posibilitatea ca post-ul său (sau altele) să fie cu țintă spre X sau Y. Asta nu îl aduce cu nimic mai presus de alți indivizi care împroșcă cu noroi, indivizi de altfel destul de criticați de Adrian Năstase (doublespeak să fie). Pe mine nu m-a deranjat însă asta, ci tocmai faptul că aduce în scenă câteva idei care pe mine personal m-au zgâriat pe intelect.
Dincolo de orice gând la politică, ideea „reglementării” e cel puțin periculoasă. Mai mult, pot să bag mâna în foc că s-ar putea încerca politizarea posturilor care fac „reglementarea”, procesul cu pricina făcându-se în favoarea unui partid politic sau a altuia. Un experiment interesant, nu? Nu.
Și ca să pun o bomboană pe colivă, oamenii politici de vârsta lui Năstase înțeleg de multe ori greșit schimbarea unor anumite lucruri în sistem. O reglementare legală nu strică în anumite cazuri, dar după cum bine știm, până acum introducerea legilor în plus (legi cu un caracter prea particular, deci legi, de ce să n-o spunem drept, prost concepute) n-a schimbat mare lucru, fiindcă Z sau W (alți oameni politici) nu au avut interesul să se schimbe ceva în esență. Cinstit vorbind, nu legea e problema, ci mentalitatea. În sensul ăsta, probabil că un „spirit civic” pe Internet ar schimba lucrurile. Dar noi nu-l avem nici măcar în viața reală, nu mai vorbesc de spațiul virtual.
În privința editării comment-urilor, ciudat, adineauri am făcut un test și funcționează, dar cu limită de cinci minute, pentru greșeli observate în ultimul moment.
[…] mai aduceți aminte cum povesteam că politicianul are o viziune deosebit de îngustă asupra Interneților? Sau despre faptul că părerea politicului despre Internet valorează zero, […]