simțirea ca o închidere funcțională

duminică, 4 sept. 2011, 22:16

… sau mai multe.

Din câte știu eu – și chiar vă rog să mă corectați dacă mă înșel -, o bună parte din masculii offline și online consideră treaba asta cu afecțiunea și simțirile ca fiind rezervată exclusiv indivizilor aparținând genului feminin. Orice mascul care vorbește pe temă e ori gay, ori cumva „metrosexual”, adică gay, iar gay înseamnă pe românește fătălău, adicătelea bărbat slab, căruia aparatul testicular nu îi folosește în fapt la nimic. Iar eu m-am decis clar să mă bag în dialogul desfășurat între Luka și Diana, ceea ce înseamnă că după diverse opinii mă aflu deja pe undeva prin zonă.

Da’ vasta majoritate a cititorilor cărămizilor habar nu au dacă sunt chiar nuștiucum au ba, fapt ce va rămâne subiect de bârfă pentru o perioadă nedeterminată de timp. Oricum, să fie clar, sunt un sensibilos, altfel nu aveam cum să îmi bag nasul în afacerile astea cu emoții, simțiri și așa mai departe. Lăsând însă detaliile plicticoase la o parte, să vorbim cât se poate de serios despre simțiri și închideri funcționale, pentru că acesta este subiectul articolului.

Pentru că nu mi-a plăcut niciodată geometria, propun o altă reprezentare a simțirii, una pur computațională. Pur în sensul că este pură, adicătelea nu are efecte laterale decât în cazul în care vrem noi să i le reprezentăm explicit. Computațională în sensul că simțirea nu-i o chestie statică – la fel cum continuumul spațio-temporal nu-i static, ci se află în continuă desfășurare – deci ar putea avea în spate o mașinărie, bazată cel mai probabil pe mediatori chimici… dar să nu intrăm în detalii.

Pentru aceasta, vom pleca de la ceva în genul teoriei categoriilor și vom defini una sau mai multe mulțimi ale stărilor X, mulțimi care nu-s altceva decât abstracțiuni ale unor „coji” computaționale, cum ar fi de exemplu noțiunea de număr, de grup algebric, de homo sapiens etc. Dacă ați dat clic pe link-ul către wikipedia, ați observat că între categorii se definesc așa-zise morfisme, mai exact ceea ce noi vom numi funcții. Funcțiile au diverse proprietăți, cum ar fi aceea că pot fi compuse, dar din nou, să nu intrăm în prea multe detalii.

Ei, haideți să ne imaginăm pentru un moment că actul unei persoane de a simți este o funcție. Avem deja nume pentru diversele simțiri și stări: furie, apatie, dragoste și câte și mai câte. O funcție aplicată la un moment dat unei persoane X va schimba starea persoanei, însă nu îi va schimba identitatea (cu alte cuvinte, X va rămâne X), astfel că simțirile pot fi idempotente. Pe de altă parte, dacă X și Y fac dragoste sau se iau la bătaie, atunci e clar că o simțire poate fi definită și sub forma f : X \rightarrow Y, adică emoția f de la X va avea un efect asupra lui Y. În plus, simțirile pot fi secvențiate – „fear leads to anger […]”, vorba lui Yoda -, derulate în paralel – fapt ce duce deseori la confuzii – și nu în ultimul rând compuse, dând astfel naștere unor simțiri noi, unice – aici nu îmi bat capul cu exemple.

Deoarece definiția de mai sus nu este riguroasă, rămâne sub semnul întrebării validitatea sa. Menționez că problema este trivială [i], deci va fi lăsată drept exercițiu cititorului, în cazul extrem de probabil în care acesta din urmă dorește [ii] să îi pună bețe în roate autorului. Cert este că în caz afirmativ, aceste săgeți (pentru că așa le mai zice) se pot dovedi a fi un mecanism computațional foarte puternic, destul de puternic încât să ducă la nașterea unor fenomene emergente, precum singularitatea tehnologică sau bebelușii.

Nu știu alții cum sunt, dar eu dorm mult mai liniștit acum, după ce am realizat că simțirile-mi nu sunt altceva decât morfisme învăluite în morfisme și compuse din alte morfisme direcționate de la o categorie la alta, așa cum orice este de fapt un ceva dinspre ceva către altceva. Cu alte cuvinte, totul nu-i altceva decât o veritabilă grădină de emoții.

  1. … sau nu. []
  2. A se consulta nota anterioară. []

Comments

  • Awesome, nu am privit așa problema când am postat articolul ăla din seria drumurilor. Oricum, mai aveam un singur articol în draft din seria aia, o să-l public și pe el și apoi văd ce fac cu pilgrimgray.

  • spyked spune:

    S-ar mai putea ivi probabil o groază de feluri de a privi problema. Și vorba lui Wolfram, abordarea asta poate da o altă intuiție în multe domenii, mai mult sau mai puțin serioase sau mai mult sau mai puțin luate în serios.

  • topsy kretts spune:

    Marvin Minsky
    The Emotion Machine

  • spyked spune:

    Thanks for the tip, pare foarte interesantă cartea. Din privirea foarte fugară pe care am dat-o peste capitole, pare să propună un model bazat pe reguli al gândirii. Și deși chestia asta în sine mă face un pic sceptic, it might prove to be a really interesting read.

  • Teposule, spune mei cum pui tu notele cu tot cu return ? Ca nu crez sa fie cu mina ? E ceva plugin ?

  • spyked spune:

    Da, WP-footnotes îi zice. Există mai multe plugin-uri pentru asta (FD Footnotes de exemplu), dar tot ce am întâlnit eu are o mare problemă: nota trebuie introdusă inline în locul unde apare referința. Asta poate fi o problemă în cazul în care dorești să renunți la plugin mai încolo.

    De exemplu eu am în articolul brut (neparsat de plugin) primul footnote între paranteze duble după „trivială”, cu spațiu după cuvânt. Oricum se poate introduce nota și cu markup, sunt date mai multe explicații în link.

  • Multumesc frumos.

    PS. Nu-ti pui ceva favicon ?

  • Luka D spune:

    Cu o mica intarziere ca deh eu-s zapauca printre numaratori si emotii, recunosc ca raman uneori precum curca in lemne cu ochii in mesajele articolelor tale. Gradina labirint as zice eu … 🙂

  • Diana Coman spune:

    E buna reprezentarea functionala, foarte buna 🙂 Atata doar ca mie imi pare ca explica mai degraba un mecanism de functionare cat notiunea in intregul ei.

    In fine, am mai atins un pic tema din alt unghi pe la emotie si gandire

  • Spyked tata, fa ce faci in continuare ca ui’ ce se repezira fetele pe tine.

    E bine, da-i cu sensibilitati 😀

  • Diana, articolul tău e awesome. Mersi 🙂

  • Diana Coman spune:

    @Mihai Maruseac Eu ma bucur de citire, merci 🙂

  • spyked spune:

    @Mircea: Glad to be of help. La favicon m-am tot gândit, da’ nu mi-a venit vreo idee care să mă mulțumească. Momentan rămâne așa.

    Cât despre fete, io am impresia că merge cât merge, până nu mai merge, pentru că de fapt merge chiar dacă nu. Ceva în genul ăsta.

    @Luka: Păi și eu în mare cam la fel stau, atât doar că mă văd obligat (de către mine însumi) să scriu despre chestii care nu au neapărat sens, sau nu știu cât sens au, cel puțin nu până le pun pe foaie. După cum ziceam și în articolul Dianei, nu strivesc io corola, ci ea pe mine, cu toate minunile aferente.

    @Diana: Hm, nu știu sigur. Mie mi se pare că descrie modelul din spatele mecanismului (fiindcă nu avem doar funcții, ci și categoriile care le leagă; cu alte cuvinte, calculul are atașat și niște informații semantice extra), care nu știu dacă e tot una cu noțiunea în sine. S-ar putea, ce-i drept, să nu fie aceeași chestie.

    Eu unul nu îmi imaginez cum ar putea să arate mulțimile/categoriile descrise mai sus, chestie care probabil ar putea să se rezume și la elemente de algebră sau geometrie sau topologie. Sau cine mai știe, fiecare cum e gâdilat mai bine. De exemplu indivizi precum Stephen Wolfram ar zice că-i un automat celular.

  • spyked spune:

    S-ar putea să depindă de tipul automatului, nu știu sigur. Dacă ai un automat turing-echivalent, atunci problem solved. Cu ceva în genul Game of Life nu-s sigur dacă se poate, dar e foarte posibil să meargă, la urma urmei alea pot genera unele pattern-uri mai complexe de atât, gen fulgul de zăpadă al lui Koch.

  • luka d spune:

    Ai schimbat fontul sau am facut eu ceva la monitor? 🙂

  • spyked spune:

    Fontul a fost întotdeauna același. We’ve always been at war with Eastasia.

    (L-am pus de probă, sunt curios dacă se vede ok pe diverse configurații de browser/sistem de operare. Dacă apar probleme renunț la el.)

  • Comentariile sunt dezactivate.