interlude: the new blog and the old blog (ii)

duminică, 30 oct. 2011, 13:19

După cum cel mai probabil puteți observa, am adus câteva modificări minore – dar care în perspectivă mi se par esențiale – aspectului blog-ului. Mergând pe aceeași idee ca cea de anul trecut, mi-am rezervat câteva ore pentru a trata câteva probleme legate de design-ul cărămizilor, probleme mai degrabă de ordin practic. Astfel, articolul de față servește mai mult drept însemnare pentru a marca această schimbare, neavând nicidecum scopul de a-mi scoate în evidență aptitudinile de designer [i].

În primul rând, pagina de start a blog-ului a fost modificată pentru a facilita accesul cât mai rapid la ultimele articole și la tag-uri. Primele au fost mutate din arhive în cadrul paginii principale pentru că dau o idee mai bună a ceea ce s-a întâmplat pe blog în ultima lună, chestie care-i mult mai utilă decât a avea cel mai recent post trântit pe prima pagină. Cele din urmă idem și țin locul unor termeni de căutare, cu mențiunea că articolele din ultimii patru-cinci ani conțin aceste metadate într-un mod relativ consistent cu cei ai căutărilor.

În paranteză fie spus, dacă doriți să faceți o căutare in-site după termeni arbitrari, mai bine folosiți google, unde introduceți textul sufixat de „site:lucian.mogosanu.ro” – de exemplu „dream theater site:lucian.mogosanu.ro” e o căutare validă. Altfel puteți să mă bateți la cap să pun undeva un formular care face exact același lucru, pentru că motorul de căutare intern al wordpress-ului pălește în fața Google-ului.

În al doilea rând, tot pe prima pagină mi-am pus datele de contact, mișcare care ar putea fi sau nu utilă. În al treilea rând, afișarea articolelor în ordine cronologică este acum disponibilă în flux, care nu ține însă locul fluxului RSS. Am păstrat funcționalitatea asta în caz că există persoane care preferă metoda clasică de navigare prin articole și am mărit numărul de articole afișate pe o pagină.

În ultimul rând, structura internă a temei de wordpress a fost modificată pentru o modularizare mai bună a codului, lucru care pentru cititor e fix lipsit de importanță. Mai important e faptul că de luni bune am activat un plug-in de caching, care ar trebui să livreze pagini statice (adică mai rapid) și să elimine din stresul exercitat în mod normal de LAMP asupra bietului server. Articolele ar trebui astfel să se încarce cvasi-instantaneu, mai ales că rareori conțin imagini, iar conținutul flash este un coșmar pe care îl voi evita pe toată durata de viață a acestui site.

  1. … care oricum lipsesc. Recunosc că dintre subdomeniile programării, cel al proiectării de interfețe grafice îmi provoacă cea mai mare greață. []

Comments

  • […] tot am discutat ceva mai devreme cam care ar fi în opinia subsemnatului aspectul potrivit al unui blog – ba chiar mi-am dat cu părerea despre chestii cvasi-inutile precum fonturile […]

  • […] tradițională, adică aia de flux în care curg articolele în sens invers cronologic. Se pare că argumentele mele n-au fost suficient de bune, astfel că feedback-ul adus de stimabilul Krossfire a fost pus în […]

  • Comentariile sunt dezactivate.