dicționar explicativ al categoriilor cărămizilor

duminică, 15 iul. 2012, 14:24

Spyked Bricks in the Wall se structurează pe web sub o formă foarte simplă și caracteristică mai mult sau mai puțin oricărui blog: aceea a articolelor înșirate în ordine cronologică (descrescătoare). Structura aceasta este însă o suprasimplificare a ideii de blog, fluxul de informație intra-blog curgând de fapt în diverse multe alte moduri.

O astfel de formă mai puțin evidentă de organizare este cea a ancorelor între articole. De obicei articolele legate semantic vor conține legături HTML atât în sens direct, prin link-uri propriu-zise, cât și în sens invers prin pingback-uri. O altă structurare poate fi obținută prin etichete, însă despre acestea vom discuta poate cu altă ocazie.

Secțiunea care se ocupă de prezentarea pe larg a structurii blog-ului este arhiva, unde alături de cele de mai sus observăm și existența unor așa-zise categorii [i]. Cititorii mai vechi – eventual de la începuturile blog-ului, dacă mai sunt – și cu un simț al observației dezvoltat își pot da seama imediat că categoriile blog-ului nu s-au schimbat aproape deloc din ziua zero și până în prezent, fapt ce le face destul de importante și relevante pentru existența acestuia.

Să purcedem deci în a explica pe rând categoriile Cărămizilor:

 • bricks („building beautiful walls.”): Unde meditez asupra unor lucruri pe care nu le înțeleg. Demersul mi se pare de o valoare educațională greu de estimat, deoarece mă obligă să mă documentez atunci când mă apuc să discut pe un subiect dat. Sigur, asta nu garantează corectitudinea celor scrise și nici claritatea explicațiilor, însă reprezintă un prim pas către luminare.
 • live („misc events.”): Unde scriu despre evenimente care merită menționate pe blog. Am decis totuși că majoritatea evenimentelor din viața-mi reprezintă o problemă în mare parte separată de blog, importanța acestora fiind de natură strict personală. Categoria aceasta este prin urmare în totalitate neglijată, excepție făcând notele vizavi de unele concerte mai răsărite la care merg din când în când.
 • media („knowledge.”): Unde raționez despre artă denumită impropriu „media” (de la „mediu de comunicare”). Aici se pot găsi gânduri legate de muzici, cărți, filme, jocuri și orice alte chestii non-tehnice adresate intelectului și nu numai.
 • misc stuff („viermi, rahat și alte alea.”): Unde intră tot ceea ce nu se adresează nici unei alte categorii. A se face distincția între aceasta și categoria „bricks”, al cărei conținut poate fi oricât de lipsit de sens. În opoziție, „misc stuff” își propune să prezinte subiecte care respectă cu strictețe „common-sense”-ul și au posibil o natură mai apropiată de concret.
  • .ro („de la romania.”): O subcategorie care se ocupă de diferite chestii legate de România. A fost abandonată în favoarea etichetei cu același nume.
 • tech („hardware, software, it, geek stuff.”): Unde mă exprim pe teme legate de tehnică; mai mult hardware și software, mai puțin IT, o groază de geek stuff. Prefer să cred că conține chestii care chiar contează în contextul calculatoarelor și al Internetului.
 • wtf („lucruri care vorbesc de la sine.”): Unde de obicei prefer să nu comentez, iar când o fac, las sarcasmul să umble în voie. Pe scurt, hatereală.
 • www („plasă mare.”): Unde e tratat web-ul. Categoria este mai mult sau mai puțin abandonată, fiind înlocuită de eticheta www.

În fine pot spune că există o rațiune pentru care țin atât categorii cât și etichete. Primele au rostul de a rămâne imuabile, marcând direcții largi ale scrierilor blog-ului. Cele din urmă pe de altă parte cad pradă unui abuz continuu, dat fiind faptul că blog-ul conține mai multe etichete decât articole. Cu toate acestea, menționez că atât etichetele cât și categoriile merită luate „with a grain of salt”, vorba englezului, dat fiind faptul că a avea o clasificare strictă nu-i musai un deziderat.

 1. Pe care am putea foarte bine să le legăm de teoria categoriilor. Voi evita însă să insist pe acest detaliu pentru a nu obosi cititorul. []

Publicat de în bricks, , ,

Comments

 • spyked bricks in the wall — dictionar explicativ al categoriilor caramizilor…

  Nici ale mele nu s-au schimbat _aproape_ deloc de la inceput, cu niste exceptii insa pe care n-am avut prezenta de spirit nici inteligenta sa le notez undeva. Asta este….

 • Comentariile sunt dezactivate.